Безплатните лекарства за есенциална хипертония няма да доведат до желания социален ефект и ще поставят в риск малките аптеки. Извода направиха търговци на едро и на дребно. От януари част от хапчетата за тази диагноза ще се поемат изцяло от Касата, съобщава bTV.
От началото на следващата година Здравната каса ще поема изцяло най-евтиното лекарство във всяка от групите за есенциална хипертония. За останалите пациентите ще продължат да си доплащат.

И това е интересно: Опасни комбинации от лекарства - Четете още на най-полезния сайт zdrave.to

Николай Дъбов е с диагнозата от години. Сега доплаща 2,24 лева за медикамента си. "Аз и да доплащам, не е страшно, но например жена ми плаща месечно по 30 лева на месец, а другите, които са с малки пенсии, нямам представа как ще се оправят хората", казва той.

В повечето случаи безплатни за пациентите ще бъдат лекарства до 10 лева, като има и изключения - от около 30 лева.

Лекарството на Николай обаче няма да попадне сред 100% платените от Касата, тъй като е от така наречените комбинирани, за които остава старият ред.„Очакванията на хората са, че едва ли не тези лекарства ще станат безплатни, а то не е така", посочва Радул Костадинов, собственик на аптека.

Търговци на едро и собственици на малки аптеки изнесоха данни, че досега лекарствата за есенциална хипертония са оставяли марж в аптеките от 4,2 милиона лева. С промените ще падне на 300 хиляди лева основно защото няма да имат право на надценка, а ще получават от Касата по 2 лева на рецепта. А и хората, които досега са купували медикаментите си сами, ще се прехвърялт по Касата, за да им е безплатно.

„Говорим не за популизъм, а за ясни стъпки хората да живеят по-добре", посочи заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.
Промените влизат в сила от януари.