В борбата за вечна младост не е задължително да се изтезаваме с диети и физически упражнения. Има някои удоволствия, които могат да удължат нашия живот. Вижте сами
Смехът разширява кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане

Още древните мъдреци са казали, че ако в един град се появи факир, умеещ да разсмива хората и да ги забавлява, ще има много по-голяма полза, отколкото цяла каравана с лекарства.

Оказва се, че когато се смеем, кръвоносните съдове се разширяват, а кръвното налягане се понижава с 10-20 пункта. С една дума - истинска профилактика на инфаркта и инсулта.

Смехът подобрява имунитета и това се потвърждава от факта, че хиляди хора, практикуващи смехотерапия в съответните клубове, по-рядко боледуват от простуда.

Смехът облекчава пристъпите на астма, отслабва болките при артрит и гарантира здравословен сън... При смеещите се се повишава нивото на серотонина и изработването на ендорфините. Вече няколко пъти напомняме, че това са хормоните на радостта. Затова смехът е противоотровата на депресията.

Двуминутен смях е равнозначен на 45-минутно отпускане. А когато ние се отпуснем, изчезва главоболието и всякакви болезнени усещания.

Когато се смеем, ставаме и изглеждаме по-добри: лицевите мускули се движат, по-активно се съкращава диафрагмата, белите дробове работят с пълна сила. Освен това се ускорява кръвотокът и се подобрява подхранването на кожата и мозъка. Бузите порозовяват, подобрява се настроението. И... човек изглежда свеж и млад.

И още, смехът стапя доста голямо количество калории. Но наред с това подобрява и апетита.

Смехът е полезен и за мозъка. При смеещите се хора се синхронизира работата на лявото и дясното полукълбо. Това означава, че той решава интелектуалните задачи много по-бързо точно в момент на смях.

Дори мисълта за предстоящо веселие подобрява състоянието на организма. Това установили калифорнийските учени. Те обещали на доброволци, че ще им пуснат кинокомедия и два дни преди това да се случи, двойно се понижили показателите на депресия при тези хора, а също и умората с 15 на сто. След като изгледали комедията, депресията изчезнала почти при 98 на сто, а умората - при 87 на сто от участниците в експеримента.

Полезно е човек от време на време да помързелува

Според една от теориите за стареене, колкото по-бавно протича обмяната на веществата при едно живо същество, толкова по-дълго живее то. Толкова по-късно идва старостта при него. На всяко същество природата е отредила определено количество енергия. На нас, хората, се падат по 2500 кДж на един килограм тегло. А колко бързо ще изразходваме това количество енергия, вече зависи от самите нас. Например от това в какъв темп живеем. Животът в големия град с вечното бързане, с желанието да успеем да свършим всичко, с хроничните стресове - това, естествено, няма да удължи живота ни. Затова не забравяйте от време на време да се спрете, да се отпуснете и просто да помързелувате. Това е толкова полезно.

Тези, които преяждат, бързо изразходват енергията, предназначена за работата на храносмилателната система. Яжте по малко, но често. Не се захващайте със сложни ястия, които претоварват стомаха и ви отнемат време.

Не натоварвайте прекалено много мускулите си. Спортните занимания трябва да носят удоволствие, а не да пренапрягат тялото. Разумната тренировка означава, когато си останете в спокойно състояние, сърцето ви да започне да бие по-бавно и всички системи в организма да работят икономично. Има видове спорт, при които съотношението между ползата за здравето и изразходваната енергия е балансирано в най-голяма степен. Такива са бадминтон, плуване, яздене, както и каране на колело.

Сексът е най-доброто “лекарство” за здраве и младост

Сексът е най-приятното “лекарство” против старостта. Той укрепва сърцето. Изследвания, проведени в Ирландия, показали, че вероятността от инфаркт и инсулт намалява двойно, ако мъжете във възрастта 40-55 години редовно се занимават със секс. За редовно се приема три пъти в седмицата и по-често.

Сексът е чудесна профилактика на диабет втори тип - този, който често идва с възрастта. След оргазъм и при жените, и при мъжете се повишава нивото на инсулина. Подобрява се и въглехидратната обмяна.

В кръвта на сексуално активните хора се съдържат 30 % повече антитела към вирусните инфекции, отколкото при въздържателите. Затова сексуално активните по-рядко се простудяват и боледуват от грип.

Сексът е най-доброто обезболяващо средство и едновременно с това профилактика на депресията. По време на секс се изработват ендорфините - естествените аналози на морфина.

Независимо дали ви измъчва мигрена или артрит, сексът премахва всякаква болка. Той е един от най-силните “тренажори”. При възбуждане честотата на пулса достига 150 удара в минута. А за половинчасова полова близост се стапят 200 килокалории. Всички мускулни групи се тренират по-добре, отколкото във всяка фитнес-зала.

При редовни занимания със секс се увеличава количеството колаген, който прави кожата гладка и я защитава от бръчки. Този ефект е особено важен за жените. А за мъжете - сексът ги защитава от прекаленото изработване на тестостерон. Когато този хормон е в голямо количество в организма, се ускорява белтъчната обмяна и жизненият цикъл протича по-бързо. Затова се съкращава животът на представителите на силния пол. След изхвърляне на спермата нивото на тестостерон в кръвта се понижава и не се стига до излишък.

Американски изследвания показват, че двойките, които се занимават със секс поне 3 пъти през седмицата, след 30 години изглеждат доста по-млади от своите връстници. Независимо при какви условия са живели през това време. Анкетирайки повече от три хиляди възрастни американци, учените разбрали, че повечето от тях водят активен полов живот дори и след 80-годишна възраст.

Който целува повече, живее по-дълго

Хората, които често се целуват, живеят 5 години по-дълго, твърдят британски учени. Оказва се, че когато се целуваме, в организма ни се активират невропептидите. Точно те регулират обмяната на веществата, повишават имунитета, подобряват паметта ни и дори регулират съня. При целувка пулсът се учестява до 120 удара в минута (добра тренировка за сърцето), кръвното налягане мигновено се повишава, а изтласкването на кръв носи на клетките внушителна порция кислород.

Изработват се ендорфини - хормоните на щастието, които позволяват да гледаме на света добродушно, без раздразнение. Организмът преживява лек стрес. Но този стрес е полезен, той ободрява и тонизира всички системи. Освен това при целуване се тренират всичките 34 лицеви мускули. Раздвижвайки ги по този начин, ние запазваме и овала на лицето си по-ясен, а кожата - гладка и еластична.

Целувките се препоръчват и от стоматолозите. Те казват, че в такъв момент се изработва достатъчно слюнка, която може да отмие киселинния налеп от зъбите след ядене. А това значи, че целувката защитава и от кариес.

Извода за това, че целуването удължава нашия живот, са потвърдили и изследвания на германските учени. Те сравнили продължителността на живота на тези мъже, които, отправяйки се сутрин на работа, целували жените си, с другите, които не го правят. Или се задоволяват само с баналната фраза “До довечера”. Мъже, не се скъпете за сутрешна целувка, ще живеете по-дълго!

Любовта е по-силна от всичко

Докато обичаме, сме млади и жизнени. Американските геронтолози дори изчислили доколко любовта удължава живота ни. Средно с 5 години. А израелски изследвания показали, че тези мъже, които обичат жените си, два пъти по-рядко боледуват от ангина и сърдечни пристъпи. Това в сравнение с техните връстници, които имат проблеми със своите половинки.

Но ето и един интересен обрат: проф. Марк Коуен от Мелбърн заявил на Международната конференция по въпросите на стареенето и дълголетието следното: не само любовта към съпругата или съпруга прави живота ни по-дълъг и радостен. Можете да обичате когото или каквото си изберете - някакво занимание и хоби и дори... самия себе си. Да, точно така. Самодоволните личности не се поддават на стреса и сърдечните заболявания. Учените определят любовта като нещо, което кара времето да спре. “Всяко занимание, при което сте изцяло съсредоточени върху това, което вършите и което ви кара да изгубите чувството за време - това е любовно занимание” - заявява проф. Коуен. Има научни потвърждения на това, че удоволствието, което човек получава от някакво любовно занимание, удължава неговия живот.