Курортната столица на Крим беше сериозно наводнена днес, в резултат на което бяха повредени автомобили, мостови огради, магазини, къщи и апартаменти. Има и една жертва - 25-годишен младеж. Осем души са получили наранявания, но не са с опасност за живота.

В момента дъждът в самата Ялта вече е спрял, но калните маси продължават да текат от планините като реки, така че движението около града все още е трудно.


Повече от 300 къщи са под вода след като в някои райони само за една нощ са паднали валежи, двойно повече от месечната норма.

Кримският град Ялта обяви в петък извънредно положение, като затвори входните точки и апелира към руския флот за подкрепа, след като обилни дъждове заляха анексирания от Москва полуостров, предизвиквайки наводнения.

FAN публикува видеоклип за това как насипът на Ялта е бил наводнен по време на мощен порой

„Никога не сме имали толкова силен порой и наводнение в Ялта. Да, през 2018 г. имаше нещо подобно, но сега е два пъти по-мощно. Жалко, че купчини боклук отиват в морето. След този порой мисля, че ще бъде невъзможно да плувам в продължение на няколко дни, защото водата ще бъде мръсна ”, казва жител пред местни медии."Първо евакуираме хората от наводнените райони в градския център и от районите, намиращи се в близост до реки", заяви Янина Павленко, ръководителка на администрацията на Ялта. Павленко каза още, че ситуацията вече е започнала да се подобрява и че валежите вече са престанали.
 

По време на пороя имаше спасители, които помагаха на хората да преодолеят потоците вода, търсейки изчезналото куче. За щастие нямаше нужда да спасяват хората, тъй като никой от тях не пострада в резултат на лошото време. 

Сега жителите на Ялта търсят автомобилите си, които са отнесени в неизвестна посока по време на пороя.

Крим, който се слави с живописната си брегова ивица и с умерения си климат, е била любима дестинация на руските благородници през 19 век и на съветските работници по време на платените им от държавата почивки.

След анексията на Крим от Русия полуостровът продължава да е популярна дестинация за руските туристи, като руските власти инвестираха сериозни средства в изграждането на инфраструктура, която да свързва Крим с Южна Русия, отбелязва Ройтерс.