Президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) счита провеждането на предстоящите консултации при президента Румен Радев за правилна стъпка.

„Аз смятам, че е добре, аз така постъпих през 2005 г., в рамките на един ден. Тоест, форсирано да се проведат консултациите, това става дума за първия мандат, да се предостави мандат на победилата политическа партия“, коментира той, цитиран от БГНЕС.

„Оттам нататък вече всичко е в ръцете на лидерите. Ако има разум ще се получат нещата, ако не – ще трябва да се довършват „предизборните битки”. Те се пренасят вътре в парламента и в крайна сметка ще мерят мускули кой е по-по-най. Това не е добър вариант за България”, заяви Първанов.

Първанов с първи коментар за подкрепата на БСП към Радев и Йотова

Той подчертава, че към момента няма политическа криза и все още сме в режим на структуриране на институциите – в частност парламент, който след това трябва да излъчи евентуално правителство или поне да пробва на различните мандати.

„Надявам се да не се стигне до политическа криза, защото това в коронакризата, в икономическата криза, в която сме, ще ни дойде прекалено много”, коментира Първанов, който днес представя книгата си „Пътуване към паметта”.