4-и многомандатен избирателен район-Велико Търново е един от средно големите в страната. Той излъчва осем депутати, съобщава "Флагман".

Кои и какви обаче ще са водачите на листи там на тези парламентарни избори? На пръв поглед комбинацията им е доста еклектична заради специализацията им в изключително разнообразни сфери.

Още в началото на февруари БСП издигна младия депутат Явор Божанков. 31-годишен, юрист, бе кандидат за кмет на Горна Оряховица през 2019 г., но загуби на втори тур с малка разлика от човека на ГЕРБ.

Божанков е от новата вълна млади политици в БСП, които не се притесняват да атакуват директно и с имена задкулисието в българската политика и правосъдието. Може да бъде видян често на протести, включително и на екологични организации, без да се води от партийната линия.

Пребори се за водач на листата в конкуренцията на Весела Лечева, която е в конфликт с председателя Корнелия Нинова.

От коалицията „ГЕРБ - СДС“ издигнаха новия политик проф. д-р Костадин Ангелов, който лидира листата и във Варна. Звездата му изгря преди няколко месеца, когато от шеф на болница бе издигнат до министър на здравеопазването.

43-годишен, завършил е Медицинския университет в София, придобивайки две магистърски степени - по медицина и по обществено здраве и здравен мениджмънт. През 2015 г. придобива магистърска степен и по финанси от Университета за национално и световно стопанство в София.

Още един професор-доктор се включва на челна позиция и това е Андрей Чорбанов, издигнат от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

Чорбанов е учен от БАН, ръководител на департамент „Имунология“ към Института по микробиология. Той също стана известен през последната година покрай ковид пандемията – защитава позиции срещу тежките ограничителни мерки. Това вероятно ще е една от темите, по които ще се сблъска с водача на ГЕРБ.

От ДПС издигат младежкия си лидер за Велико Търново Мастън Мастънов. На 29 години, представят го като икономист. Общински съветник в Полски Тръмбеш. Според медии лидерът на ДПС Ахмед Доган се опитвал да наложи млада вълна в парламента.

Опонентите на партията на Доган и Пеевски - „Демократична България“, обявиха, че издигат за водач общинския съветник Калоян Янков.

Той е юрист, завършил е СУ “Св. Климент Охридски“. Работи като адвокат в областта на дружественото и вещното право и гражданския процес. Общински съветник от “Демократична България” във Велико Търново. Неговата цел е да допринесе за промяната, защото България може да има друга съдба. Неговият водещ принцип в политиката е почтеността, рекламират го от коалицията.

При ВМРО няма изненада. Те издигат действащия депутат доц. Милен Михов, едно от авторитетните лица в националистическата партия. 59-годишен, зам.-председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“, преподавател по история.

„Патриотична коалиция – Воля и НФСБ“ излъчва за водач Антон Стоев. За него няма много информация, освен че е мениджър и е от Варна. Представител е на партията на Веселин Марешки.

Коалицията около Мая Манолова „Изправи се! Мутри, вън!“ издига Юлиан Войнов - специалист по финанси. В публичното пространство е известен с критичните си позиции към правителството в тази сфера.

И партиен лидер ще се бори за депутатско място като водач във Велико Търново. Това, разбира се, е председателят на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов, който обичайно е кандидат от района. Може би най-популярната личност на тези избори в старопрестолния град. Бивш втори в ГЕРБ, но прокуден след скандала „Апартаментгейт“.

Цветанов в момента гради със светкавична скорост структури на новата си партия в цялата страна – нещо, което може би умее най-добре. Има опит като бивш вътрешен министър, както и като дългогодишен депутат и председател на парламентарната група на ГЕРБ.

„Атака“ също издигат популярна фигура от Народното събрание. Това е зам.-председателят на партията Десислав Чуколов. Депутат в последните пет парламента, включително и в действащия. Роден е в Русе преди 46 години. Бил е и евродепутат. Известен е по-скоро със скандални изяви като сянка на лидера си Волен Сидеров.

„Възраждане“ излъчват за водач на листата си Пламен Пасков. 55-годишен, ветеринар, ексцентрична фигура със специфичен мек говор. Изявява се като „конспиролог“ със скандални разкрития.

АБВ на Румен Петков и Георги Първанов номинира за водач относително популярно лице. Това е режисьорът и доктор по изкуствознание проф. Любомир Халачев.

Господин Тонев е единствен кандидат-депутат във Велико Търново на коалицията „Ние, гражданите“. Той е председател на партия „Българска демократична общност“. Бивш депутат от ОДС в 38-ото Народно събрание.

Ето и някои водачи на листи на други по-малки формации във Велико Търново: Партия БСДД издига Хриска Маркова; „Правото“ - Денка Николова; „Благоденствие–Обединение–Градивност“ - Мирослава Габерова; КОД – Светлана Георгиева; „Пряка демокрация“ - Димитър Савов;

„Общество за нова България“ - Анастасия Андреева; „Българска прогресивна линия“ - Радинка Дякова; „Възраждане на отечеството“ - Юрий Христов; „Българско национално обединение“ - Стоян Динков; „Партия на зелените“ - Йордан Богданов; Български национален съюз „Нова демокрация“ - Тодор Томев; „Нация“ - Симеон Стойчев Симеонов; „Движение на непартийните кандидати“ - Зорница Илиева.