Истинска порочна практика разобличиха служителите от Граничен полицейски участък – Летище Бургас. Схемата не е нова, но наскоро започва да набира сили отново. Туристи сигнализират на полицията, че са им откраднати вещи – обикновено скъпи -  като фотоапарати, лаптопи и т.н. Всъщност вещите не са откраднати, а хитрите туристи се опитват просто да вземат удостоверение от районните управления, с което при прибирането си в родината да се облажат от застрахователно обезщетение.
От Районното управление в Несебър обаче изпращат данните за подадени сигнали от туристи за кражби на колегите си в Граничния полицейски участък.

Първо успели да заловят норвежка, която четири дни преди полета си за родината заявила, че й е откраднат фотоапарат „Канон” и видеокамера „Сони”. Именно тези вещи обаче са намерени в куфара й.

Във втория случай холандец сигнализирал за кражба на фотоапарат „Панасоник”, слънчеви очила „Полароид” и „Карера”, както и два ръчни часовника. Вещите обаче също били открити в багажа му при отпътуването му от България.

Заради такива измами от няколко години органите на реда са създали организация със служителите от Граничен полицейски участък-Летище Бургас, като при съмнение за застрахователна измама, уведомяват граничните полицаи и същите извършват проверка за наличие на „откраднатите вещи” в багажа на чужденците.