Чартъри ще летят до топлите дестинации в Турция като Анталия и Бодрум до средата или края на месец октомври. Това съобщи за „Монитор“ Яна Хитова - мениджър на единствената компания у нас, която в момента организира директни извънредни полети до двата средиземноморски курорта.

По думите й интересът към югоизточната ни съседка значително се е повишил след отпадането на изискването за PCR тест и 14-дневната карантина.

Според Хитова отпадането на административната мярка се е отразило положително на всички браншовици, които организират пътувания до Турция, тъй като тя винаги е била една от най-предпочитаните дестинации за ваканция.

Влияние оказва и фактът, че месеците септември и октомври все още са благоприятни за морска почивка на юг от България, където офертите са на значително по-ниски цени. Така например за уикенд в Истанбул броим 199 лв.

„Около 800 лв. пък излиза самолетна почивка до Бодрум в 4-звезден хотел на база аll Inclusive. Подобни са и цените в Анталия“, поясни тя, като допълни, че в офертата влиза и медицинска полица, в която повечето застрахователни компании включват и COVID-19.

Дължината на престоя в Турция ни съседка обикновено варира в зависимост от причината за пътуването. Летовниците изкарват по минимум седмица в морските курорти, докато за обиколки на културни забележителности нашенци отделят само по един уикенд.

„Според наблюдения от миналата година потребителите търсят на първо място „лукс и почивка на добра цена“, на второ място се нареждат екскурзиите и шопинг туризмът“, коментира Джамал Лютви, управител на туроператорска фирма, който също работи на пазар Турция. Най-посещаваните дестинации за пазар са Истанбул и Одрин, а за летни почивки най-често се резервират за Анталия, Бодрум, Дидим и Кушадасъ.

Припомняме, че работещите хотели в Турция трябва да притежават сертификат за безопасен туризъм, който показва, че отговарят на 132 условия като ограничено самообслужване и опаковани прибори.

Опасност дадено място за настаняване да понижи качеството на услугите си - няма, тъй като въпросното удостоверение трябва да бъде подновявано ежемесечно.

Докато Турция се радва на значителен брой резервации, Гърция остава на заден план. Причина за това става задължителното изискване за отрицателен PCR тест, чиято цена е около 150 лв. - сума, която значително увеличава разходите за почивка.