Месото на домашните птици е богато на вода, соли, белтъчини и витамини. Освен това то е много вкусно, лесносмилаемо и намира голямо приложение в диетичната и детската кухня, пише gotvach.bg.
До голяма степен неговият вкус зависи от храната и възрастта на птицата. За да изчистите вътрешността на птицата, най-напред отрежете краката до първата става и отделете главата.

Разрежете след това долната част на шията до гърдите и изтеглете дихателната тръба и хранопровода. Разрежете корема по средата и извадете вътрешностите. Отделете предпазливо черния дроб от червата, като внимавате да не се спука жлъчният мехур.

Отделете също стомаха - воденичката, разрежете го и обелете вътрешната му твърда кожица. След това измийте добре птицата със студена вода.

За да опечете птицата равномерно, притиснете я за известно време с тежест с широка плоскост. От това тя става сравнително плоска и изпъкналите й части не прегарят.

За да уври по-бързо стара птица, натрийте я отвън и отвътре с лимон или я накиснете предварително 2-3 часа в смес от вода и оцет по равни части. Също може и докато се вари да добавите малко ракия.

Варените пилета добиват много по-приятен вкус, ако преди да ги сложите да врят, поставите във вътрешността им 1/2 връзка магданоз или 1 главичка лук.
Когато печете пълнена птица, вместо да я зашивате, набодете от двете страни на разреза клечки за зъби, около които преплетете здрав конец или тънък канап; ще ги отделите много лесно, когато се опече птицата.