Йорданка Христова е топзвездата на родната естрада. Истинска фурия – и на сцената, и в живота. Любимка на поколения българи. Пяла е в 43 страни по света на 5 континента, на петнадесет езика, и въпреки това я свързваме най-вече с Куба. Смята се за най-известната българска певица на Острова. Хиляди дечица там, вече жени, са кръстени на нея. Тя е първата българка с голям рецитал в Париж. През 1974-та пее дори на Айфеловата кула. Същата година става и първата родна поп изпълнителка, поканена да пее в Канада.
Любопитен факт около нейната фамилия е, че е братовчедка на футболния идол на всички времена Георги Аспарухов-Гунди, на дългогодишната дясна ръка на Иван Костов – Екатерина Михайлова, и на Катя от дует „Ритон”. Има син и дъщеря от брака си със сина на бившия кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП, дългогодишен вицепремиер и министър, човекът, построил НДК – Григор Стоичков.
За изненада на мнозина, но певицата не е от хората, които са в плен на носталгията по младостта. Даже напротив! Тя толкова харесва сегашния си живот, че дори и да можеше да върне времето назад, не би го заменила. „Не искам да съм на 20 години! Не знам как бих изживяла живота си, ако трябва да започна отначало. Не съм недоволна от него”, признава самата тя. А допълнението обяснява всичко:


„Имам, разбира се, и грешки.

Преживяла съм и предателства - от познати, колеги...

То няма начин да си 55 години в тази месомелачка и всичко да е било розово. Но съм оцеляла. В личния си живот не дружа с много  от моя бранш, а гледам около мен да са по-нормални. Има хора на изкуството, но не са певици от  поп музиката”.

Всъщност Данчето, както я наричат приятелите, е истински бунтар по душа. Доказала е това още в ранните години от кариерата си:
„Доста съм разумна и навремето, когато се забраняваха много неща, бях измислила начин да не дразня никого. Например когато беше модерен, но забранен минижупът, аз 

имах много къси полички, страшно къси

Но не ги носех тук на сцена, а повече в чужбина. С дългите коси също не ме харесваха тук. И затова започнах да си купувам перуки. В чужбина пеех с дългите коси, съобразявах се с вкусовете. Така и с музиката.”

Да се харесваш еднакво силно и на мъже, и на жени, си е истински майсторлък – който Йорданка Христова владее до съвършенство. Може би защото говори винаги това, което й е на сърцето!
„Аз не съм „мяу-мяу девойка”. Аз си казвам нещата такива, каквито са. А те, мъжете, обичат да им мяукаш,  да ги лъжеш. Не да им казваш истината. И заради това се чудя на това внимание. Ама сега, вече съм безопасна игла - на 73 ме харесват не само мъжете, но вече и жените”, призна естрадната прима в тв интервю за Нова телевизия през изминалата година.

Наричала Григор Стоичков „татко”

Йорданка Христова имаше особена връзка с бившия партиен функционер Григор Стоичков. Певицата неведнъж е споделяла, че отношенията помежду им винаги са били много силни и дори го е гледала през цялото време с респекта, който само една дъщеря може да има към своя баща.


Йорданка Христова и Григор Стоичков 

„Един достоен човек си отиде достойно от този свят. Наричах го „татко”, признава Христова, която е снаха на дългогодишния партиен и стопански деец. И добавя с тъга: „Ставаше много рано и не пропускаше морето. По традиция обядваше в ресторантче на плажа, където готвят много вкусно. След обяд се разхождаше и поливаше градината”.
Припомняме, че бившият партиен функционер си отиде миналото лято на 90 години след кратко боледуване. Преди това често обичал да се връща в спомените си – не пропускал да бистри и политиката със стари познати.

Певицата не пести ни емоция, ни факти за вече покойния Григор Стоичков. Години наред той бе обвиняван, че е знаел за радиацията от Чернобил, но не е казвал на хората. „Тези обвинения срещу свекъра ми не бяха основателни. Той нямаше повече информация от другите. На 1 май ние ядохме марули в Бояна. Бяхме навън, той беше на манифестация. В съда обаче пое вината върху себе си, а не истинските виновници. Това е мъжка постъпка”, категорична е певицата.

Самият Стоичков приживе наричаше себе си „единствената жертва на Чернобил”. Заради атомната авария (през 1986-а) срещу него се води дело и по думите му само той е политикът, осъден по този повод от страните в Източния блок. „Как може да се чувства човек, когато получава присъда без законно основание? Тя беше съчинена, измислена, без да има фактически данни. След като я чух, бе разпоредено веднага да вляза в затвора. Помолих прокуратурата да отложат за месец, тъй като съпругата ми си счупи крака и някой трябваше да се грижи за нея. Категорично отказаха. Написах отворено писмо, което бе публикувано в пресата, в което казвах, че даже в омразата човек трябва да има граници. Никой не уважи молбата ми...”, казва самият той преди години.

(През 1990-а тогавашната Главна прокуратура образува дело за скриване от българското общество на последствията от аварията в съветската атомна електроцентрала „Чернобил” на 26 април 1986 г. Обвиняеми по делото са Григор Стоичков  и Любомир Шиндаров - главен санитарен инспектор на страната. Бившият вицепремиер лежи в Централния софийски затвор, а след това го преместват в Казичене. През май 1995-а прекарва инсулт. Освободен е предсрочно, малко преди изтичането на присъдените две години - б.р.)

Чеснова паста пази здравето й

„Захванах се с йога преди три години, когато почина майка ми. Вдигнах кръвното и нищо не можеше да го нормализира. Затова реших да приложа йога като начин на живот, да бъда по-близо до природата, да се старая да следвам тази мъдра философия за обич между хората, да напълня менюто си с жива храна”.
Друго любимо занимание на певицата, освен йога, е и готвенето. „Когато се омъжих, не умеех нищо. Но сама се научих.. И винаги ставаше вкусно. Правя хубав тиквеник, както и отлична содена питка. Другият ми специалитет, който е и първокласно профилактично средство срещу всякакви зимни грипове и настинки, е чесновата ми паста. Накълцва се една глава чесън, нарязват се 1-2 сварени картофа, добавя се 1/2 кофичка кисело мляко, малко зехтин, сол на вкус и лимон. Накрая всичко се пасира. Вкусно е и унищожава микробите!”, издава в захлас певицата.

Приятелството с Фидел Кастро

Йорданка Христова винаги е била оскъдна в коментарите си относно кубинския лидер Фидер Кастро. Но не защото пази големи тайни, а заради големия си респект от него.

„Кастро беше изключителен оратор, но и много добър слушател. Беше една изключителна личност от световна величина. Много обичан, но и много мразен”, споделя певицата. И добавя, че „той направи много за тази малка Куба, която е колкото България по територия. Куба се превърна в една мечтана дестинация по цял свят. А Кастро беше царят на пиара по отношение на Куба. Беше от политиците, които мислят за бъдещето. Той беше приятел на света и на историята. За него важните проблеми бяха световните политически проблеми, глобалните промени. Бих казала, че беше и аскет. Много лишения изтърпяха кубинците, но са такъв народ и такъв дух, че тяхната борба за независимост може би ще приключи с фамилията Кастро”.

Колкото до митовете дали между нея и Кастро все пак е имало страстна любовна афера, Христова отвръща така: „Нека да има митове! А какви магнетични очи имаше... Кафяви, прозрачни… Факт е, че ние с него се познавахме. Но за подробности няма да говоря. По това си и приличаме - нищо не разказваме за личния си живот! Моята публика така и не разбра кога се омъжих, кога се разведох... Един ден ще опиша всичко в автобиографичната си книга. Ще разкажа и за бащата на децата си, и за китариста Кристиан Платов, с когото дълго бяхме заедно и на сцената... Е, няма да описвам кой какъв любовник е бил, това не! Но имам доста какво да разкажа. Живяла съм много, била съм в 36 страни, срещала съм изключителни личности...”.

Подготви Анелия ПОПОВА