"Към момента забавянето ни с резултатите от тестовете е около 24 часа, което в световен мащаб не е много. Това се постига с цената на много сериозни усилия", каза Недялко Калъчев, собственик на голяма лаборатория, сертифицирана да прави тестове за коронавирус у нас.


Недялко Калъчев

"България прави относително малко тестове на глава от населението. С развитието на пандемията ще бъде осъзнато, че средствата за тестовете трябва да бъдат дадени, но с цената на много опити това да не бъде направено.


Няма как да се преборим с пандемията, ако не знаем кой е здрав, кой е заразен, кой е болен", подчерта Калъчев в предаването "Още от деня" по БНТ.

По думите му подходът на здравните власти у нас към бързите антигенни тестове е сгрешен.

"Трябва да има механизъм при отрицателен тест лекарите да поръчат другото тестване. Когато бързият тест е положителен, няма никакъв смисъл този резултат да се препотвърждава от PCR тест", коментира той.

"В момента основен проблем при нас остава вземането на пробите от лечебните заведения, където е необходимо хората ни да са със защитни костюми. Те се уморяват, излизат в отпуск. Здравната система е много напрегната в момента", каза още Недялко Калъчев.