Американските власти разследват смъртта на още една жена, получила коронавирусната ваксина Johnson & Johnson (J&J). Това съобщи в четвъртък телевизия ABC, като се позовава на Министерството на здравеопазването в Орегон.

Според него държавните власти преди това са получили уведомление, че експертите от федералните Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ във вторник са започнали разследване за смъртта на 50-годишен пациент, който в началото април е ваксиниран с лекарство, разработено от подразделението на J&J, Janssen. Според властите жената е починала в резултат на образуване на кръвни съсиреци.

Експертите отбелязват, че към днешна дата няма доказателства в подкрепа на версията, че тромбозата е пряко свързана с ваксинацията срещу коронавирус. В същото време, според ABC, жената е починала в рамките на две седмици след ваксинацията.

На 13 април CDC и Администрацията по храните и лекарствата на Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги на САЩ препоръчват употребата на коронавирусната ваксина на Janssen да бъде спряна поради възможни странични ефекти след ваксинацията.

Общо 6,8 милиона души са били ваксинирани с това лекарство в САЩ, докато властите са регистрирали шест случая на образуване на кръвни съсиреци при жени на възраст от 18 до 48 години, 6-13 дни след ваксинацията, един от пациентите е починал. В рамките на един ден употребата на лекарството беше спряна във всички щати на САЩ.