Протест в защита на проф. Тодор Кантарджиев ще има и пред Министерството на здравеопазването. Той беше пенсиониран изненадващо и заменен от проф. Ива Христова, която застана начело на Националния център за заразни и паразитни болести.

Демонстрацията се организира във фейсбук под надслов "Върнете проф. Кантарджиев на работа". Там 500 души се интересуват от събитието, а над 50 са заявили присъствието си на протеста.

"Дълбоко оскърбени сме от обяснението, че няма незаменими хора. Не! Проф. д-р Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител и организатор. За девет години като директор той изгради новия облик на НЦЗПБ. Превърна го в жив организъм", казват организаторите.

Те подробно разказват и за професионалния път на проф. Кантарджиев, който от 1988 г. е свързан с НЦЗПБ. 

"Възрастта не бива да бъде водещият аргумент при вземането на това решение. Главният медицински съветник на Белия дом, д-р Антъни Фаучи навърши 80 години, но продължава да е една от ключовите фигури в борбата с пандемията в САЩ.


Проф. д-р Клаус Чихутек (65 години), макар навършил пенсионна възраст, все още е ръководител на Паул Ерлих институт в Германия, който също има важно значение за контрола на заболяванита", настояват още инициаторите на протеста.

Хората в подкрепа на проф. Кантарджиев са категоричен, че той е бил важна част от борбата с коронавируса.