„Трудно е да се прогнозира как ще се развие пандемията у нас, тъй като около болестта все още има неизвестни. Не изключваме възможността за създаване на полеви болници. За тях обаче трябва да намерим лекари, сестри и санитари. Те обаче в момента са недостатъчно”. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Нови данни: Експлозия от над 1000 заразени в София за 24 часа, а 1/3 от починалите в страната са...


БЛИЦ припомня, че по-рано днес той предупреди, че е възможно въвеждането на още строги К-19 забрани, след като вчера пусна извънредна заповед, която обхваща цялата страна.

Той посочи, че вниманието и усилията на властите сега са насочени към лечебните заведения и се работи по тяхното преструктуриране.

„Издадохме заповеди за спиране на плановия прием и операциите. Нека кажа, че това не е самоцел на министъра.

Изказаха се твърдения, че спираме лечението на българските граждани. Категорично държа да подчертая, че не спираме нито едно лечение.

Няма да има човек, който да не се лекува навреме. Спешните състояния могат да получат помощ”, категоричен беше здравният министър в сутрешния блок на Нова телевизия.

Проф. Костадин Ангелов коментира последните въведени мерки, които по думите му са взети след обсъждане с експертни съвети, лекари и директори на болници. 

„В момента, в който главният държавен здравен инспектор входира мерките в Министерството на здравеопазването, същия ден моята заповед беше факт. Мерките трябваше да бъдат изпипани в детайл”, каза той. 

Министърът е на мнение, че новите наложени ограничения не са закъснели. Подчерта, че никой политик не се е опитвал да му повлияе при вземането на решение.

„Влияят ми професионалистите и от първия ден, в който съм седнал в стола на здравния министър, съм казал, че хората, които аз слушам, са доказалите се професионалисти”, допълни проф. Ангелов.

Ресорният министър отново повтори, че карантината за контактните лица е валидна за всички български граждани и нейната продължителност е десет дни след срещата с инфектиран. Относно вдигнатата карантина на президента, Ангелов обяви, че това е грешка.

„Ако в последните 10 дни президентът е имал контакт с положителен, той трябва да е под карантина. Подчертавам, че министърът на здравеопазването дава рамката. Органите на РЗИ са тези, които я поставят и вдигат със съответните предписания. Не мога да кажа дали Радев е под карантина”, заяви още той. 

Оставката на директора на Столичната здравна инспекция - д-р Данчо Пенчев, проф. Ангелов обясни, че е подадена по лични причини и няма общо с вдигнатата карантина на политици.

Министърът заяви, че България е на едно от водещите места по смъртност в Европейския съюз и това според него е притеснително. Засега обаче нямало предложения от главния държавен здравен инспектор за следващи мерки.

Моментната ситуация около пандемията в страната проф. Ангелов определи като контролируема.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!