Тази вечер, около полунощ, Владимир Кличко ще защитава само една от петте си титли в тежка категория на професионалния бокс. Съперник на украинската машина е най-добрият български боксьор сред най-силните в света - Кубрат Пулев. 38-годишният Кличко притежава титлите във версии WBA (Super), IBF, WBO, IBO и The Ring. БЛИЦ ви представя кратка информация за всяка една от тях. Украинецът притежава пет от шестте колана, като единствено му липсва поясът на Световния боксов съвет (WBC), който е притежание на канадеца Бърмейн Стивърн. Интересен факт е, че тази титла бе притежание на Виталий Кличко, по-големия брат, преди той да се откаже от бокса и да се насочи към политиката.

Световна боксова асоциация (WBA) - тази организация е основана през 1921 година в САЩ, когато всъщност наследява World_Boxing_Association_logo.jpgНационалната боксова асоциация (NBA). Въпреки това и NBA, и WBA обявяват и награждават боксьори в една и съща категория. 41 години по-късно Световната боксова асоциация остава единствена поради сериозното международно влияние и нуждата от единен орган. До 1974 г., членовете на асоциацията остават главно американци. През същата година обаче панамските боксьори Родриго Санчес и Елиас Кордова манипулират правилата на WBA. Целта е изпълнена, а резултатът е, че латиноамериканските страни получават право на глас.

Президент на асоциацията от 1982 година досега е Жилберто Мендоса. През 90-те WBA премества централния си офис от Панама Сити в Каракас, Венецуела. През 2007 г. тя отново се завръща в панамската столица.

Световна боксова асоциация признава титлите на Световния боксов съвет (WBC), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова федерация (IBF). Тя определя за Супер шампион този, който държи две или повече от посочените версии в една и съща категория. Дори и когато един боксьор не притежава колана на WBA. Такъв е случаят от 2008 година, в който Нейт Кембъл е шампион на WBO и IBF, докато Юсуке Кобори държи само пояса на Световната боскова асоциация.

Също така съществува вариант, при който е възможно да има Супер шампион без притежанието на друга версия на колана. Крис Джон, Флойд Мейуедър-Младки и Анселмо Морено са примери за това. WBA провъзгласява състезатели за абсолютни първенци, когато успешно са защити титлата си повече от пет пъти.

Световна боксова организация (WBO) - начало поставят група от бизнесмени от Пуерто Рико и Домениканската република. Те не са 250px_WBO_logo.jpgсъгласни с част от правилата на Световната боксова асоциация (WBA), което е достатъчно, за да поставят начало през 1988 година. Рамон Пиня Акеведо е първият президент, следван от бившия световен шампион в полутежка категория Хосе Торес. Той обаче напуска поста през 1996-а и оттогава начело е адвокатът от Пуерто Рико - Франсиско Варкарсел. Първият шампион е Франсиско Дамяни през 1989-а, който пет години по-рано печели сребърен медал в супертежка категория на Летните олимпийски игри в Лос Андежлис. Съперник е друг неизвестен боксьор като цяло Джони ДуПлои. По това време всички професионални боксови организации определят Майк Тайсън за абсолютен шампион при най-тежките.

В самото началото на съществуването на организацията повече доверие в нея са имали страните от Европа. Едва през 2001 година WBA признава WBO така, както и Световния боксов съвет (WBC) и Mеждународната боскова федерация (IBF). Три години по-късно WBC започва да включва в своята ранглиста шампионите на Световна боксова организация. Mеждународната боскова федерация обаче остава встрани от WBO до май 2006-а. Интересен факт е, че дълги години, като част от IBF, на боксьорите, базирани в Япония, им е забранено да участват в мачове, организирани от WBO. Едва през 2012-а Японската боксова комисия разпознава управленското тяло.

Супер шампиони на WBO са: Владимир Кличко, Бернард Хопкинс, Джо Казаги, Оскар Де ла Оя, Мани Пакиао, Хуан Мануел Маркес, Хуан Диас, Марко Антонио Барера, Фернандо Монтиел, Хорхе Арсе, Омар Андрес Нарваес и Иван Калдерон.

Международна боксова федерация (IBF) - Основана през 1983 година по идея на Боксовата асоциация на САЩ (USBA). През International_Boxing_Federation__emblem_.jpgвъпросната година, по време на среща на Световната боксова асоциация (WBA) в Пуерто Рико, Боб Лий, президент на USBA, не успява да оглaви WBA и начело застава Жилберто Мендоса. Лий и негови съмишленици решават да създадат нова организация, като в начало тя се казва USBA-International. И до днес офисите на централата са базирани в Ню Джърси, САЩ.

Марвин Камел е първият световен шампион на IBF. Само година по-късно на международната боскова сцена федерацията излъчва първенци и в други категории, независимо че Лари Холмс, Аарън Приор, Марвин Холгър и Доналд Къри вече имат колани на други организации. В последствие IBF се превръща в организацията с много интересни двубои и световни шампиони. Феликс Тринидад е боксьорът, който най-продължително време е бил притежател на пояса в полутежка категория - от 1993 до 2000.

През 1999 година обаче фередацията получава сериозен удар по своята репутация. Президентът Лий подава оставка като президент, след като получава присъда за рекет, подкупи и други нечисти действия. Целта е била негови боксьори да получават по-високо класиране, а с това и по-хубави мачове за повече пари и комисионни. Така се стига до прецедента Хявата Найт да се превърне в първата жена, която огласява каквато и да боксова организация по света. През 2001-а Мириан Мохамед я наследява. До септември 2004 година IBF е под федерално наблюдение заради далаверите на Лий. След това Дарил Пипъл поема контрола над работата на Международната боксова федерация.

Международна боксова организация (IBО) - Основана през 1988 година. През 1992 година започва официално да работи като ibo_logo_nav_bar.gifорганизация на територията на Илинойс, като неин лидер е Джон Дадоно. През 1996-а тя се мести в щата Флорида, където е базирана и в момента. Ед Ливайн, който продължава да е президент, я оглавява и става партньор в нея през 1999-а.

В опит боксът да получи повече доверие, IBO прилага компютърна система в края на 90-те, чиято цел е да се елиминира субективният елемент. Много значими шампиони са и продължават да са притежатели на световната титла във версия Международна боксова организация.

Списание "Ринг" - Изданието има собствена световна титла и ранглиста. Първият шампион е излъчен в тежка категория през 1922 Ring-Magazine_1.jpgгодина - Джеки Демпси. От 1990 до 2002-а обаче пояс не се разиграва.

Изданието има собствена политика. Титлата се присъжда на победителя от бой между първия в класацията им и втория или третия. Претендентите в Топ 10 на "Ринг" не са подредени систематично. През 2002 година списанието създава нова система, по която се награждава истинския и единствен шампион. Има три варианта, при които боксьор може да се сдобие с колата на "Ринг":

- Победа над актуалния шампион;
- Успех над първия и втория в ранглистата на изданието'
- Ако №1 и №2 откажат да се бият, тогава право да спечелят колана имат №3, №4 и №5, които трябва да излъчат победител помежду си.


От 2012-а обаче промоутърската къща Голдън Бой Промоушънс определя и седем варианта, при които носителят на "Ринг" може да загуби титлата си:

- Шампионът губи мача за титлата в категорията, в която е първенец;
- Шампионът преминава в друга категория;
- Шампионът не насрочва мач в рамките на 18 месеца;
- Шампионът на насрочва мач за защита на пояса в рамките на 18 месеца
- Шампионът не насрочва мач с претендент от Топ 5 във всички версии в рамките на 2 години
- Шампионът прекратява активната си дейност;
- Шампионът е уличен в използването на забранени субстанции


Някои журналисти, специалисти в този спорт, са критично настроени към новата политика.

Големият сблъсък с БЛИЦ: Кличко срещу Пулев