Уил Смит направи изповед за шока, който той е изпитал, когато лекари му казали, че има предраков полип след рутинна колоноскопия. 

51-годишният певец и актьор е решил да се подложи на процедурата, защото на всички мъже, навършили 50 години се препоръчва да се подлагат на колоноскопия редовно. 

African Americans are more likely to develop colon tumors on their right side, which tend to be more malignant. African Americans are also more often diagnosed younger and at a later stage

При това актьорът е заснел преживяването и го е качил в YouTube, защото смятал, че ще е забавно. 

Веселбата обаче бързо се превърнала в шок и ужас, когато той се събудил и научил много лоша новина - на него му бил открит полип, който имал потенциала да се превърне в рак на дебелото черво. 

Говорейки пред водещата Елън Дедженеръс, Смит признава, че е бил в ужас дни наред. 

Will Smith appeared on The Ellen Show to talk about his colonoscopy

"Мислех си, че е забавно, че ще го пусна в мрежата, знаете как е. Затова се подложих, снимах го. И казвам: Настана време, сега ще го направим - дай да заснемем финалното парче, в което лекарят ми казва всичко", разказва Смит. 

Smith, pictured meeting his doctor, said he was shocked when the test revealed a precancerous polyp

Тогава обаче лекарят му казва, че са отстранили опасния полип. 

"Тогава аз ... ами това не е смешно. Изведнъж всичко стана много реално, нали знаете? Добре, че са го махнали", разкрива още Уил.  

Случаите на рак на дебелото черво стават все по-чести по света, като ранните симптоми се засичат трудно. 

Лекарите могат да забележат рака в червото преди да се е формирал, но за това пациентите трябва да се подлагат на колоноскопия. 

В случай, че полипите бъдат засечени рано, пациентите имат много по-голям шанс да хванат болестта още преди да се е развила. 

Говорейки още пред Дедженеръс, Смит призна, че диагнозата е била като "сигнал за събуждане". 

"Много е важно към тези медицински въпроси човек да се отнася много сериозно. Казвам ви, прегледайте се! При мен го хванаха рано. Всичко свърши", добавя известният актьор. 

Превод и редакция: БЛИЦ