Проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) отчете бомбастичен ръст с 271 000 на работните места, разкрити от частния бизнес в САЩ през последния месец на изминалата година, надвишавайки съществено осреднената прогноза на финансовите пазари за "по-скромно" повишение с около 180 000. В същото време беше оповестена слаба низходяща ревизия на данните за ноември, според която в частния сектор на американската икономика бяха разкрити 157 000 работни места при предишна оценка за 179 000.

Това представлява най-солиден ръст на заетостта в частния сектор от февруари 2017-а година насам и е поредно доказателство за силата на американския трудов пазар. Тези данни също така показват, че американските компаниите все още успяват да запълнят рекорден брой от разкриваните от тях нови работни места въпреки нарастващия недостиг на квалифицирана работна ръка и че при евентуално запазване на текущото солидно темпо на растеж на заетостта, нивото на безработица в САЩ може да се понижи под 3% в рамките на настоящата година, уточнява БНР.

В основата на поредното добро проучване на ADP стои солидното нарастване на заетостта в средните и малките по размер компании, като отново водещ двигател на растежа на заетостта си остава сферата на услугите.

Според ADP малките американски компании (с наети между 1 и 49 работници) са разкрили през декември 89 000 нови работни места, докато средните по размер компании (с персонал между 50 и 499 души) са наели през миналия месец 129 000 трудещи се, а големите компании (с персонал над 500 души) са разкрили 54 000 нови работни места.

Секторът на услугите е добавил през последния месец на 2018-а година цели 224 000 работни места, докато в производствения сектор те са нараснали с по-скромните 47 000, от които 12 000 в промишлените предприятия, докато в строителството са били разкрити 37 000 работни места, показва последното проучване на ADP.

"Завършихме 2018 година с още един месец на значителен ръст на пазара на труда", посочи Ахю Илдирмаз, вицепрезидент и ръководител на Научноизследователския институт на агенция ADP. "Въпреки че в повечето сектори имаше увеличение, оживеният ваканционен сезон се отрази силно позитивно както на търговията, така и на увеселителната и хотелиерската индустрия. Малките предприятия също преживяха на-силен ръст на заетостта в рамите на цялата изминала година".

От своя страна Марк Занди, главен икономист в компанията Moody’s Analytics, която също участва в проучването на ADP, заяви: "Бизнесът продължава да увеличава агресивно персонала въпреки спада на фондовите пазари и търговската война с Китай. Мекото благоприятно време през декември също помогна на пазара на труда. При сегашните темпове на растеж на работните места ниската безработица ще се понижи още повече".

Проучването на компанията ADP е факт преди петъчния официален доклад за заетостта в САЩ през декември, като средните прогнози на финансовите пазари са за увеличаване с около 180 хиляди на новоразкритите неселскостопански работни места (след слабо повишение със 155 хил. през ноември) и понижение на нивото на безработица към ново 48-годишното дъно от 3,6% (спрямо 3,7% през ноември). Днешните много силни данни обаче могат да доведат до изненади във възходяща посока при оповестяването на утрешните официални данни.