За някои любители на кафето границата e небето, но новото проучване установява, че е по-добре да се спре до шест чаши, пише Труд.


Изследователи от Университета на Южна Австралия (УниЮЗ) казват, че дългосрочната консумация на кафе може да повиши количеството мазнини в кръвта на консумиращия го, което води до по-големи шансове за развитие на сърдечносъдови заболявания (ССЗ).

Екипът от Австралийския център за прецизно здраве дефинира тежката консумация на кафе като над шест чаши кафе всеки ден. Откритията им също така разкриват, че колкото повече кафе пие някой, толкова повече тези липиди се натрупват в кръвта му. 

Въпреки че някои проучвания са установили, че пиенето на кафе може да бъде полезно за сърцето, професор Елина Хипонен казва, че все още не е определено колко хора трябва да го пият.

„Със сигурност има научен дебат за плюсовете и минусите на кафето, но макар да изглежда, че преодоляваме старите неща, от съществено значение е да разберем напълно как една от най-широко консумираните напитки в света може да повлияе на нашето здраве“, казва изследователят от УниЮЗ в университетско съобщение.

Кои видове варено кафе са най-лоши, що се отнася до здравето на сърцето?

Изследването е обхванало над 362 000 участници в Обединеното кралство, на възраст от 37 до 73 години. Изследователите се фокусираха върху връзката между приема на кафе и плазмените липидни профили - количеството на холестерола и мазнините в кръвта.

Екипът отбелязва, че високите нива на липидите в кръвта са основен фактор за развитие на сърдечните заболявания. Авторите на изследването също така посочват, че зърната на кафето съдържат мощно съединение за повишаване на холестерола, наречено кафестол.

Интересното е, че някои сортове кафе съдържат повече от това съединение, отколкото други, което ги прави по-голям проблем за пиещите със сърдечни проблеми.

„Кафестолът присъства предимно в нефилтрирани сварени напитки от кафе, като френска преса, турско и гръцко кафе, но също така и в еспресото, което е основата за повечето видове кафета, приготвени от майсторите на бариста, включително латето и капучиното.

Но няма или има много малко кафестол във филтрираното и разтворимото кафе, така че по отношение на ефектите върху липидите, това е по-добър избор на кафе“, обяснява проф. Елина Хипонен.

„Последствията от това проучване са потенциално широкообхватни. Според мен е особено важно хората с висок холестерол или тези които се притесняват, да не получат сърдечни заболявания и внимателно да изберат какъв тип кафе да пият.

Важното е, че асоциацията кафе-липиди зависи от дозата и колкото повече пиете нефилтрирано кафе, толкова повече се повишават липидите в кръвта ви и се излагате на по-голям риск от сърдечни заболявания“, продължава професорът.

Всичко в умерени количества

Авторите на изследването казват, че светът пие около три милиарда чаши кафе всеки ден. В същото време сърдечно-съдовите заболявания са убиец номер едно по света, отнемайки малко под 18 милиона живота годишно. 

За всички любители на кафето проф. Хипонен казва, че е важно да не се прекалявате с навика. За тези, които просто не могат да се въздържат от пиене над лимита, филтрираното кафе изглежда най-безопасният избор за здравето на сърцето.

„Тъй като кафето е любима напитка на много хора, тя винаги ще бъде спорна тема. Нашите изследвания показват, че свръх употребата на кафе очевидно не е полезна за здравето на сърдечно-съдовата система, което със сигурност ще има последствия за тези, които вече са в риск.

Разбира се, освен ако не знаем друго. Това е старата овехтяла поговорка ''всичко умерено'' звучи много на място, щом касае здравето, и това обикновено е добър съвет", заключава проф. Хипонен.