"Може би това, което прави впечатление е, че човекът, който ще го ръководи, е с пагон, което означава продължаване на линията на по-силно административен подход, на едно военно присъствие.

Може би просто президентът Радев, който всъщност носи истинската отговорност за този кабинет, на него му е по-лесно да контактува с такива хора и затова избира хора от собственото си обкръжение". Това заяви в ефира на bTV социологът Мира Радева по повод назначаването на служебен кабинет.

"На мен ми се искаше начело да стои една по-експертна фигура, но разбира се, това е неговият личен избор и неговата лична отговорност“, коментира Мира Радева.

Според политолога Милен Любенов обаче общият прочит служебното правителство е, че то е преди всичко съставено от експерти в различите области:

„За разлика от кабинета на проф. Огнян Герджиков, тук виждаме съвсем друг подход. С назначаването на Стефан Янев за служебен министър-председател президентът Радев показва, че той персонално носи отговорност за този кабинет, защото това е много близка до него фигура.

Той е работил дълги години със Стефан Янев, част е от неговия екип. Това може да се разглежда положително, защото другото беше президентът да се скрие зад някакъв външен авторитет и по този начин да се опита да размие политическата отговорност“, посочи Любенов.