След вчерашните препирни между Русия която обвини четири европейски държави, че може да са източник на отровата "Новичок", сега става ясно, че в САЩ също може да има от убийствия токсин. Създателят на "Новичок"  83-годишният Вил Мирзаянов живее в Ню Джърси, недалеч от Ню Йорк.

Химикът заминал за САЩ през 1995 г. в рамките на програмата за трудоустройсто на бившите съветски учени, които са се занимавали с разработката на оръжия за масово унищожение.

През 2008 г. той за първи път изцяло разкрива формулата на "Новичок" и разказва за участието си в свръхсекретния съветски проект в книгата "Държавни тайни: Руската програма за химическо оръжие отвътре".  В интервю за BBC Russian той отговаря на редица актуални въпроси около "Новичок" във връзка с отравянето на бившия полковник от ГРУ, преминал на служба към английското разузнаване, Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Ето част от въпросите на BBC Russian към експерта и отговорите му: 

- Унищожаваха ли се запасите от "Новичок", съгласно Конвенцията?
- Нямаше много запаси от "Новичок". Може би няколко тона, около 10. Но производството в  Шихана и Волгоград бе спряно след като бе разработен бинарния вариант. При него не са необходими толкова строги мерки за съхраняване на крайния продукт. 

- Споменахте 10 тона. Колко хора може да бъдат отровени с тях? 
- На теория няколко милиона. Това е доста голямо количество и беше произведено, за да заппочне снаряжаването на ракети със среден и далечен обсег. 

- Добре, тези 10 тона бяха унищожени и започнахте работа по бинарния метод. Т.е. има два  ингредиента, които сами по себе си са безвредни, но ако бъдат смесени по определен начин, се получава "Новичок".
- Абсолютно вярно.

- Възможно ли е тези ингредиенти да бъдат сложени например в дамска чантичка и така да бъдат пренесени от един град в друг или от една страна в друга?
- Да, това е възможно. Те разбира се са опасни, но не толкова, колкото крайното вещество. С течение на времето всяко химическо вещество, а още повече отровните, губят своята ефикасност. След 10-15 години те вече не могат да бъдат използвани като бойни химически вещества, но могат да поразят множество мирни хора. Т.е. може да бъдат използвани. Но с изобретяването на бинарния вариант отпада необходимостта да се трупат запаси от крайния "Новичок".

- Може ли той да бъде синтезиран не в Русия?
 

- Възможно е, но само от висококвалифициран научно-технически персонал, който вече има опит - не е задължително с "Новичок", а с бойни отровни вещества. Този опит се трупа десетилетия наред, това са специални научни институти със свои училища и центрове. Самодейността тук е недопустима. Някой, който иска сам да се загроби, може да пробва. Но краят му ще бъде плачевен. 

- Вие познавате възможностите на колегите си по цял свят във вашата сфера. Къде според вас може да бъде синтезиран "Новичок"?
- Тук, в САЩ.

- Къде по-точно според вас?
- Тук има няколко такива центрове. Например в Едвил, щата Делауер, може да направят това. Там има много квалифицирани химици. Като едното нищо могат да го направят. Още повече, че се промъкнаха сведения за принципна разлика между известния "Новичок" в скелета на тази формула
А има и още нещо - още при аз да дойда в САЩ тук вече се бяха преместили не по-малко от петима души от ГНИИОХТ, които знаеха всичките тези тайни. Аз никога няма да кажа, че те са издали тези тайни. Но вероятност винаги има, защото американците също се грижат за своята защита, за своето оръжие. И за своя престиж. 
Къде още? В Китай, разбира се. Там има много силни химици.

- В Русия разработвана ли е нова фолмула на "Новичок"?
- Да, постоянно. Нащо повече - уверен съм, че и сега продължава. Иначе за какво ще съществува лабораторията ГНИИОХТ? Там си вървят изследвания и то законни, в съответствие с Конвенцията. 
Изследванията не са забранени. Нещо повече разрешени са до 120 килограма да бъдат получени от експериментална установка за изпитания. А 120 килограма са достатъчни, зза да бъдат убити около половин милион души. 

- МВнР на Русия твърди, че разработката на "Новичок" е започнала преди около 50 години и сега формулата му е известна едва ли не на всеки срещнат. 
- Не, това не е истина. Тази формула не беше известна, докато аз не я публикувах в моята книга през 2007 г. Никога преди това не е публикувана никъде другаде. Гарантирам го.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ