Не желая да коментирам престрелките между премиера и главния прокурор. Това заяви за БНТ юристът от ИТН и зам.-председател на парламента Ива Митева.

"Знаех от самото начало, че решението ще е такова. Правосъдният министър може да иска освобождаването, както може да прави предложение за назначаване.. дали ще се стигне до оставка зависи от ВСС.

Докато не се промени мнозинството за вземане на решения, трудно ще се постигне това. 17 гласа са достатъчно високо мнозинство за да бъде постигнато в момента, особено след като са отказали да разгледат такава оставка и оспориха правото на министъра да я внесе. Много зависи и какви доказателства ще предостави министъра.

Запитана смяната на Гешев ли е в основата на реформата, тя каза: "Не знам дали смяната на една личност ще реши проблема. Винаги сме имали проблем с главните прокурори в миналото. Трябва да се фокусираме върху фигурата му и мястото на прокуратурата къде е. Прокуратурата не правораздава".

"Трябва да се обсъди дали мястото на прокуратурата е в съдебната система и дали въобще е нужна фигурата на главния прокурор. Дали да не бъде премахната или извадена тази фигура от съдебната система. Тази конституционна комисия това трябва да анализира", уточни Митева.

Тя добави, че са важни личностите, които влизат в комисиите и е важно кой е председател. Надявам се хората там наистина да искат да работят, а не просто да присъстват на едни заседания.

Запитана дали тя ще бъде избор за нов представител в Конситутиционния съд и ще бъде ли номинация на партията си, Митева каза: "Не сме го говорили и не е стартирала публичната процедура".

И добави: "Не ме притеснява кой ще иде в Консиституционния съд. Притеснява ме това че процедурата се бави и че не сме попълнили състав още на 15 ноември. Ние вече забавяме 2 членове на конституционния съд, там кворумът е висок. Не е сериозно това".

Тя коментира и напрежението между премиера и главния прокурор, както и папките, които се разнасят. "Не мисля, че Гугъл може да е източник на информация, там има информация за всеки един. За престрелките - не желая да ги коментирам на този етап".