Първият от двата правителстевни самолета модел Airbus 319 ще бъде доставен на 15 май, съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев в авиобаза Крумово, където беше организирано авиошоу за международния Ден на авиацията и космонавтиката.
Самолетите са на стойност 44,2 млн. долара, имат капацитет от 60 до 80 места и могат да летят на дълги разстояния. Машините ще бъдат изплащани на 60 лизингови вноски и ще станат собственост на министерството на транспорта след 5 години.

Мутафчиев обяви, че се надява до юни да приключат ремонтите на летище Пловдив, като след това ще се акцентира предимно върху каргопревозите.

Той обясни също, че корабът с отвлечените от сомалийски пирати български моряци е бил под панамски флаг и това затруднява преговорите правителство, въпреки че още в първия ден след отвличането е бил създаден кризисен щаб във външно министерство.
Моряците ни с в добро състояние, уточни Мутафчиев. Въпросът за сигурността на корабите в залива е бил поставен и пред Европейския съюз от гръцкия министър на транспорта, добави той./БЛИЦ