Украинският командир на Азов подполковник Денис Прокопенко каза, че цивилни и тежко ранени са евакуирани от завода в Мариупол, предава Ройтерс.

Командирът на украинския полк "Азов" каза във видео, публикувано в петък, че цивилни и тежко ранените бойци са били евакуирани от мариуполския стоманзавод "Азовстал", като не даде повече информация за съдбата на останалите военни.

„Постоянно наблягахме на трите най-важни групи за нас: цивилни, ранени и мъртви“, каза подполковник Денис Прокопенко, във видеото, споделено в Telegram.

„Цивилните са евакуирани. Тежко ранените получиха необходимата помощ и те бяха евакуирани, за да бъдат по-късно разменени или транспортирани на територия, контролирана от Украйна“, каза Прокопенко.

Украйна нареди на гарнизона си в Мариупол да се оттегли в понеделник, но оттогава даде малко подробности за това, което описва като усилие за спасяване на бойци от Азовстал, последният бастион на украинската съпротива.

БЛИЦ припомня, че Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че почти 2000 украински войници и цивилни в Азовстал са се предали досега. Украинските власти не са потвърдили тази бройка.