Хората дори не подозират, че желатинът присъства в любимите им храни - кисело мляко, желирани бонбони, сладолед. Международни специалисти обаче наричат скромната съставка "скрита суперхрана" заради многобройните й ползи за здравето, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.
Учени са установили, че желатинът заздравява костите, помага срещу скованост в ставите и е лековит за хрущялната тъкан.

Изследвания са показали, че атлети, които приемат колаген - съставна част на желатина, под формата на добавки в продължение на шест месеца, по-рядко страдат от болки в ставите.

Често препоръчван при диета, желатинът помага за потискане на апетита и действа благоприятно върху стомашно-чревния тракт. Препоръчва се и след тренировки в залата за фитнес, тъй като съдържа полезните за мускулите аминокиселини пролин и глицин.

Заради съдържанието си на колаген желатинът оказва благотворно влияние и върху кожата, правейки по-незабележими следите от целулит, бръчки и стрии.

Изследване на специалисти от университета на Кил, Германия, показва, че консумацията на продукти, богати на колаген, противодейства на появата на бръчки.

Благодарение на съдържащите се в него калций, магнезий и силиций желатинът допринася за стимулиране на имунната система.

"Всички тези ползи от желатина потвърждават онова, което нашите баби са знаели инстинктивно - купичка яхния или лъжица желе действат като лекарства. Желатинът е отличен източник на протеини, има противовъзпалителни свойства и влияе върху обновяването на клетките", казва нутриционистката д-р Сам Кристи.