Последното интервю на президента Румен Радев предизвика редица сериозни дебати. Първият, който реагира светкавично, бе министър-председателят Бойко Борисов

БЛИЦ потърси политолога Георги Харизанов за коментар по темата. Вижте какво каза той пред медията ни:

- Какво мислите за словесната престрелка между президента Радев и премиера Борисов? 
- Първо, нека кажем, че тази грозна история не е престрелка. Има поредна изключително нелепа атака от страна на Румен Радев и реципрочен отговор от страна на премиера.

Всички реплики на Борисов до момента са били в отговор на атаки на Радев, а не са били непредизвикани коментари относно институцията "президент".

Агресивната, изнервената, на моменти просташката страна е само тази на Румен Радев. На съвсем конкретен въпрос защо не подписа указа за Иван Гешев след първия избор на ВСС, Румен Радев отговаря с атака към правителството за това, видите ли, че ще се довършва магистрала Хемус. Грозна история, срамна история.

- Смятате ли, че президентът има право да дава такива оценки на правителството, след като ролята му е да бъде обединител на нацията? Какво цели с тези свои думи и действия?  
- Гражданинът Румен Радев има право да дава всякакви оценки, като всеки друг български гражданин. Институцията "президент" обаче трябва да е олицетворение на единството, на спокойствието, на мъдростта, на солидното политическо присъствие.

Вместо това имаме изолиран и очевидно тежко комплексиран човек, който идентифицира себе си през образа на Бойко Борисов и през това да влиза в непрестанни сблъсъци с правителството, за да е обект на поне някакъв обществен и журналистически интерес.

Какво стана с „Визия за България“, която Румен Радев на драго сърце обсъждаше с Корнелия Нинова? Докъде стигнаха нещата с този фамозен документ и с платените от данъкоплатците безсмислени срещи в президентството?

Невъзможността да се осмисли нечий престой в някакъв кабинет започва все по-упорито да води до девалвирането на най-висшата институция у нас и свеждането й до това на протестърски блогър и квартален критикар.

- Как бихте описали поведението на министър-председателя и държавния глава?  
- Поведението на министър-председателя е максимално възпитано и обрано на фона на поведението на Румен Радев. Аз не бих имал сили да съм толкова дипломатичен в името на престижа на институциите Премиер и Президент.

Само преди дни премиерът за пореден път демонстрира добра воля и протегна ръка, давайки право на непоканения Румен Радев да присъства на срещата на върха на НАТО в Лондон. Виждате и ответната реакция на дребната политическа душица – интервю, изпълнено открай докрай с политическите комплекси на Румен Радев от Бойко Борисов.

- Откъде идва това напрежение между тях и какво може да се очаква за в бъдеще в отношенията им? 
- Опашката от политичета, самоидентифициращи се през сблъсъци и дребнави заяждания с Борисов е дълга оттук до Варна. Румен Радев е просто поредният, наредил се на нея. За вбъдеще можем да очакваме още от същото – агресивни подмятания от президентството и съответните реакции откъм министерския съвет.

Някой ден, разбира се, може и да доживеем раждането на истински опозиционен лидер, който да критикува на база конкретни политики и да предлага адекватни решения и алтернативи. Засега обаче очевидно си оставаме на нивото на комплексарщината и личните нападки.

С такава опозиция и такива съперници Борисов лесно си печели изборите и животът продължава. И така вече 18 години.