Срамни и позорни сцени се разиграха преди десетина дни на Националния съвет на СДС. Съпартийци се хванаха за гушите, влязоха в ръкопашни схватки. Свидетел на този резил стана цяла България. Мнозинството на СДС иска спешна смяна на националния си лидер Божидар Лукарски.

Упрекват го в това, че не работи, че партията липсва от социалния и обществения дебат. Скандалът избухна, тъй като беше размахано писмо със сценарий за детронирането на Лукарски. Според заместник-председателя на СДС и бивш водач на сините д-р Емил Кабаиванов писмото е просто комплот, с който се цели отклоняване от основната тема. А тя е, че СДС иска нов лидер. По този повод вестник „ШОУ“ представя ексклузивно интервю с д-р Емил Кабаиванов.
 
 
- Г-н Кабаиванов, няма такива срамни сцени като тези, които се разиграха в СДС. Какво стана всъщност? Каква е вашата гледна точка по скандалния казус?

- Гледната точка са фактите. Беше направен опит да се провали работата на Националния съвет на СДС, който е най-висшият орган. Всяка партия има Национален съвет, който взема най-важните политически решения. Но този опит не успя. Напрежението, което беше умишлено създадено и за щастие премина, беше подготвяно седмица преди това. Г-н Божидар Лукарски направи опит да изключи шест областни организации от СДС и смени председателя на Областната организация на СДС в Сливен.

- Защо г-н Лукарски е предприел тези политически рокади?

- В Националния съвет сме около 100 човека. Това са членове на СДС от цяла България. Целта беше тези шест организации, които имат 11 членове, и смененият председател на Сливен, тоест 12 гласа, да не могат да гласуват на Националния съвет, за да не можем да прекратим неговите правомощия като председател на СДС. Това за мен е просто една срамна бакалска сметка. А напрежението в СДС не е от няколко месеца, то е от близо една година.

- Не е ли напрежението в синята партия от 2014 година, когато  група седесари поискаха главата на Лукарски? Вие тогава бяхте зад него и го подкрепяхте, сега какво се случи, та искате неговата оставка?

- На г-н Лукарски не съм му проблем аз или някой друг от националното ръководство на СДС. Проблемът е, че г-н Лукарски загуби доверието на огромното мнозинство от членовете на СДС. Защо казвам това? За 40 дни близо аз и колегите от преговорния екип обиколихме цяла България и се срещнахме с областните и общинските ръководства на СДС. Масово недоволстват от това, че председателят не прави политика, не говори със структурите на СДС, няма диалог вътре в партията, СДС липсва в обществения дебат през последните година-две. Това са нещата, които натежаха, които предизвикаха недоволството в СДС.

- По време на скандала ваш колега от СДС скочи и извади писмо, което според него е подготвен сценарий за свалянето на СДС със заговор. Това така ли е, истинско ли е това писмо, вътре се спряга и вашето име?

- Не мога да кажа, тъй като аз не се занимавам с писането на каквито и да е писма. Всеки може да направи един пасквил и да го размахва. Може би това е била целта,  да се отклони темата от основния въпрос. А той е, че г-н Лукарски няма политическа легитимност и не може да продължи да бъде председател на СДС. Загубил е доверието на хората в СДС, а този проблем се решава по един-единствен начин - избираме временен председател на 12 май в Пловдив, насрочваме бърза национална конференция, избираме нов председател, вдигаме СДС на крака и тогава разговаряме с която и да е партия и формация, а не както сега опитва Лукарски и няколкото човека около него да кажат: Ама вие сте против мен, защото ние сме за съюз с НФСБ, а пък вие сте за съюз с Демократична България примерно. В това състояние, в което сме, и с Лукарски налице като председател ние не сме желан партньор за никоя политическа формация.

- Добре, какво се случва по-нататък, г-н Лукарски напусна събранието и вие продължихте с обсъждане на други въпроси въпроси на партията. Проблемът обаче остана висящ и нерешен?

- Случва се това, което казват правилата на СДС, тоест устава. Насрочихме Национален съвет на 12 май в Пловдив с три точки в дневния ред. Те са: предсрочно прекратяване правомощията на председателя на партията, избор на временен председател и нова, извънредна национална конференция, която трябва да избере председател на СДС. Разбира се, ще има и точка политическа дискусия.

- Г-н Лукарски ще присъства ли там, ще бъде ли поканен?

- Всички членове на Националния съвет на брой 103-ма са поканени. Не само г-н Лукарски е  поканен, там е и президентът Петър Стоянов, г-н Александър Йорданов като бивш председател на НС, Филип Димитров като бивш председател на СДС. Всички те са поканени по установения ред, както винаги сме го правили, и ще направим едно демократично заседание на Националния съвет.

- Кой ще оглави СДС, след като искате главата на Божидар Лукарски? Вие имате ли амбиции отново да застанете начело на синята партия?

- Не мога да кажа кой ще оглави партията. Това ще реши Националният съвет. В този момент нямам амбиции да стана пак лидер на СДС, тъй като съм кмет на община Карлово. Имам достатъчно много задачи, имам много проекти и голяма отговорност пред карловци и пред гражданите на общината. Възнамерявам тази си отговорност да продължавам да я нося, надявам се успешно.

- Като говорим за политика, наскоро направихте публично изявление, че СДС се разграничава рязко от управляващата партия ГЕРБ, че излизате в опозиция, въпреки че сте дясна формация и че ще искате предсрочни избори?

- За да има официална позиция на СДС, трябва да има политическо решение на Националния съвет. Ние нямаме такова политическо решение, аз изразих мнението на мнозинството общински и областни организации на партията. Нашето отношение към управлението на страната в момента е като на опозиционна сила към управляващи. Всяка опозиция иска предсрочни парламентарни избори. Това е смисълът тя да участва в политическия живот, освен да реализира своите идеи и цели.

- Как малкото и раздирано към момента от скандали СДС ще предизвика тези предсрочни парламентарни избори?

- Аз бих казал, че ние в това състояние, в което сме сега, без да стегнем партията и без да засилим активността на СДС и да разширим влиянието на партията в обществото, ние нямаме тези сили да предизвикаме предсрочни избори. Но мнението на огромното мнозинство на членовете на партията от цяла България е, че СДС е категорична опозиция на управлението в момента.

- От какво сте недоволни от правителството „Борисов 3“?

- Дебатът е дълъг и тезата трябва да се защити много компетентно. Основният проблем е, че отново спря движението на България напред по отношение на реформиране на здравеопазването, пенсионното дело и социалната сфера. Българската икономика в момента е  в един растеж, който не е устойчив и е растеж, който не е стимулиран от нови производства, от нови технологии, а се дължи на увеличено вътрешно потребление, недостатъчно твърдата политика на България по отношение на един от нашите южни съседи - Република Турция и много други неща.
 
Интервю на Красимира ГЕШЕВА