В Гергьовденския парад със свой блок се включиха и военнослужещи от Военноморските сили. В техния състав влизат бойни и спомагателни кораби, както и плавателни съдове за бойна поддръжка. Бойният ни флот охранява българската отговорна зона в Черно море, следи трафика и противодейства при външна заплаха, съобщава bTV.

Противоминни операции, артилерийска стрелба с 20-милиметрова установка по въздушна цел, буксировка на аварирал кораб и контрол на корабоплаването – това са част от дейностите на минния ловец „Цибър”. Наскоро минният ловец участва в състава на Втора постоянна противоминна група на НАТО – силите, които дават незабавен отговор при криза. „Отработиха се различни епизоди на море, с цел корабите да бъдат съвместими, екипажите да бъдат обучени и под ръководството на флагманския кораб да изпълняват едновременно поставените задачи”, обясни командир Лъчезар Иванов.

В обезвреждането на мини и в други специални мисии участват и водолазите от състава на Военноморските сили. Морският специален отряд е единственото формирование у нас, което изпълнява и водолазни спускания и парашутни скокове.

Всяка задача, която изпълняваме е достатъчно сложна и отговорна, така че ние трябва да сме пределно мотивирани във всеки момент, за да не се допускат грешки, защото те някой път могат да доведат до загуба на човешки живот”, казва Диян Димитров, разузнавач във II-ра разузнавателна група. В момента е обявен конкурс за попълване на 15 свободни места сред българските "тюлени".

Сред изискванията за кандидатите са да могат да разчитат на себе си, да умеят да работят в колектив и да са позитивни. Едно от предизвикателствата пред отряда е, че все още разчита предимно на руско въоръжение и оборудване. Скоро това ще се промени. Сред последните активни участия на отряда са военните конфликти в Либия и Афганистан.