ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Англичанин стана председател на Надзорния съвет на ЦСКА. Това обяви представителят на групата бизнесмени "Червени шампиони" Александър Томов на пресконференцията днес.
 
"Става въпрос за г-н Лорънс Дейвис, който живее в Лондон. 52-годишен е, много популярен във финансовите среди в Лондон. Разчитаме на него да бъде нещо като посланик на ЦСКА в цяла Европа. Той има достатъчно връзки, акционер е в няколко големи компании. Голям фен е на футбола, въпреки че никога не е бил ръководител на футболен клуб. Очаквам чрез него да продължим едни стари контакти с английските грандове, които започнахме преди години. Съгласието и участието на Дейвис в ръководството на клуба е заради акционирането на клуба и второто е за въвеждането на европейските правила", заяви Александър Томов.

"Акциите на ЦСКА в момента се намират в британска компания "Лира Инвестмънт" (б.р. - уточняваме, че новият шеф на Надзорния съвет Лорънс Дейвис няма нищо общо с "Лира Инвестмънт". Тепърва предстои процес на тяхната продажба и разпределяне между всички, които имат готовност и желание да станат акционери. ЦСКА няма да има мажоритарен собственик, а ще бъде публично акционерно дружество", добави Томов.

Той обяви членовете на Надзорния съвет на ЦСКА. Председател е Лорънс Дейвис, а членове стават легендите на клуба Димитър Якимов, Петър Жеков и Вехби Малкоч, който е млад специалист, завършил мениджмънт в Холандия. Александър Тодоров е назначен официално за изпълнителен директор. В Управителния съвет влизат Ивайло Котев, който ще бъде връзката с БФС, и Лъчезар Николов, чиято задача ще бъде да комуникира с фенове. Постът спортно-технически директор се закрива и цялата футболна власт отива в ръцете на треньора Стойчо Младенов.

"Преди месец ЦСКА самоволно беше изваден от турнирите на УЕФА. Седмица по-късно бившите собственици обявиха, че нямат възможност да издържат клуба. Започна да се говори за фалит, за заместването на ЦСКА с друг клуб. Това значеше, че ЦСКА няма да го има. Със светкавична скорост създадохме движение "Червени шампиони", в което влизат 53 бизнесмени. Започнахме акцията за спасението на клуба. Направихме план и на 3 юли отправихме предложение към бившите собственици да поемем 10 милиона от задълженията. Започнахме преговори. В четвъртък миналата седмица подписахме срещу 10 025 000 лева дълг. Ние поехме акциите на клуба. Акциите бяха джиросани в петък", обясни Томов.
 
"Почти 7 милиона са дългове към държавата, 1 милион към доставчици, 1 и нещо към футболисти. Така или иначе цената, която ние поемаме, е този неотменяем дълг от 10 милиона. Съгласно правилата на УЕФА, този дълг е присъщ на ръководството за лицензиране. Историята за лиценза с Нефтохимик е абсурдна. От петък се случиха много неща.

Основен елемент на нашата стратегия е ЦСКА да стане публично акционерно дружество. На феновете на клуба, на широки маси бизнесмени ще бъдат предложени акции. Които придобият акции, ще могат да търгуват на борсата. Целта е под публичен и прозрачен контрол да върнем дълга и да върнем развитието на клуба.

В момента положението е тежко - признавам. Ние обаче нямаме друга алтернатива освен да действаме. Най-важното е, че ЦСКА бе спасен", каза още Томов.