Политиката на правителството по овладяването на кризата с коронавируса и ограничаването на разпространението на заразата, както и предприетите навреме противоепидемични мерки на Националния оперативен щаб са сред основните причини в момента у нас да има толкова нисък брой на смъртните случаи не само в района на Балканите, но и в цяла Европа, показа проверка на Novini.bg.


Редица ограничения отпадат! Ген. Мутафчийски и министър Ананиев обявиха как БЛИЦ TV

Най-точният показател, отразяващ броя на загиналите в съответната страна, е броят на починали на един милион души. При нас това число е 10, т.е. имаме десетима починали на един милион души. За справка: съседната на нас Сърбия, чието население е приблизително колкото това на България, има двойно повече починали на млн. души население – 22.

В Румъния този показател е четири пъти по-голям и там издъхналите от COVID-19 са 41 души на млн. население. В Северна Македония починалите на млн. души са 39, въпреки че населението на страната е с близо пет млн. души по-малко от това на България.

 

България изпреварва по ефективност на мерките и друг свой съсед, а именно Гърция, където смъртните случаи на милион население са 14. В Турция пък този показател е 40, което прави България страната с най-малко починали на милион население спрямо съседите си.

По отношение на останалите балкански държави Хърватска е с 19 починали на млн. население, в Албания са 11, в Словения са 46, в Босна и Херцеговина са 23, в Черна Гора са 13.

От последните минути: Расте броят на заразените с К-19 у нас, има нова жертва

Как е положението с останалите страни в Европа?

Спрямо останалите държави на Стария континент България отново се справя отлично предвид цялостната ситуация с пандемията в другите страни.

В една малка страна като Молдова починалите от заразата на милион души са 31, а в Дания, чието население е по-малко, броят на издъхналите на млн. души е по-висок от този у нас, а именно – 82.

В Швейцария положението изглежда тежко, тъй като там общият брой починали е над 1762 души, или това са 204 умрели на млн. население, докато в Швеция са дори повече – 264. В Чехия издъхналите са 23 д. на млн. население.

Така стигаме и до Западна Европа, където кризата с COVID-19 се оказа най-тежка и почти непосилна за овладяване за управляващите.  Двете най-засегнати страни се оказаха Италия и Испания. На Ботуша към днешна дата починалите от вируса души на милион население са 475, а в иберийското кралство – 537. В съседната на Испания страна, Португалия, бройката е точно 100.

Във Великобритания, където до последно правителството на Борис Джонсън отказваше да въведе ограничения и противоепидемични мерки, жертвите на милион души население сега са 414.

Страшната истина за Швеция и борбата ѝ с COVID-19, оставят се да умрат ...

Във Франция този показател е 379 души, а в Германия 81. Друга западноевропейска държава, където, подобно на Великобритания, погледна с насмешка на мерките срещу разпространението на COVID-19 е Нидерландия. Там починалите на млн. население душа са 291. В Австрия на млн. души население пък починалите от заразата са 66 души, докато в ''сърцето на ЕС'' – Белгия – 677.

Картината не е по-различна и в други европейски страни, в които умрелите от коронавирус души на млн. население надхвърлят тези у нас.

Единствените държави, в които все още не са  регистрирани смъртни случаи по този показател, са Фарьорските острови, Гибралтар и Ватикана.