Избухлив, агресивен, като станеше нещо - побой или разправия, той винаги участваше. Така описват жителите на гоцеделчевското село Осиково съселянина си Манчо Панюков, който се прочу с нечувана жестокост при убийството на двете му деца и опита за убийство на още петима роднини.
Друго, с което е правел впечатление на околните, е влечението му към парите и гуляите. "Беше мързелив, не обичаше работата, обичаше живота", каза пред Нова тв близък приятел на пострадалото семейство.
Манчо се е местел от работа на работа, все не му е харесвало. Дали апартамент на семейството в Гоце Делчев, но не е живеел постоянно там. В селото идвали да го търсят някакви хора с мерцедес, защото бил взел заем, а не връщал навреме парите.
"В последно време разполагаше с много пари, заживя нашироко", каза мъжът. Взел заеми от хора и от банки, но  похарчил всичко за ядене и пиене.
"Не мога да кажа хубави неща за него, агресивен беше. Не беше хубав човек", обобщи комшия.
Според кмета на селото сега се вижда, че не е трябвало да подминават случая, когато Манчо пребил баща си на площада в Скребетно. Шефът на РПУ-то в общината обясни, че тогава преписката е била приключена бързо поради родствените връзки на пострадалия и побойника.
От близо година Манчо е говорел из селото, че ще убие семейството си. В сряда през деня съпругата Биляна е подала поредното устно оплакване за психически тормоз. Полицаят на селото извикал Манчо на разговор, предупредил го и с това се приключило.

Обществото ни е болно и ако не се вземат мерки жестоките убийства ще зачестяват, смята криминалният психолог Бойко Ганчевски.
Не може да се говори за психични отклонения при Манчо Панюков, който закла двете си деца и подпали къщата, в която са били роднините на съпругата му, обясни психологът по бТВ тази сутрин. Според него става въпрос за злокачествени изменения в неговите характерологични способности. От малък той е научен на агресивно поведение, а това е довело до дефектен характер, защото от дете смята, че агресията е нещо, с което може да постигне всичко, коментира Ганчевски. Според психолога Панюков не е бил социализиран и има злокачествен нарцисизъм. Такива хора трябва да бъдат профилактирани и контролирани, но се оказва, че сме прекалено толерантни към погрешното поведение.
Хората в малките села премълчават агресията, защото са роднински свързани и не желаят да излизат сериозните проблеми от къщите им. Това обаче води до лошата статистика, според която 65 процента от убийствата у нас са на битова основа, посочи Ганчевски. За сравнение такива убийства в САЩ са 50 на сто, а във Великобритания – 45 процента. Според криминалния психолог трябва да се променят и наказанията. Не може да пребие баща си да му се наложи глоба 40 лв., той остава с чувство за ненаказаност и не изпитва вина за каквото и да било, коментира още Ганчевски.
Децата в България според него стават все по–агресивни и ако не се вземат мерки, тези убийства ще зачестят. Той призова обществото за спешни мерки, за да се избегне нарастващата агресия. Според него насилието у нас ескалира не само на базата на икономически проблеми, но и на социални. Родителите, ако видят, че едно дете на 7-8 години не си доспива, че проявява агресия върху домашни животни, извършва безсмислени палежи, трябва да знаят, че това психолозите наричат триада на насилника и са нужни профилактични мерки, обясни Бойко Ганчевски.

Въпросът достатъчно ли е било предупреждението на полицая в деня на трагедията вече е излишен.
Днес погребват двете деца, в община Гърмен е обявен траур. Във всички джамии в Гоцеделчевско ще бъде отправена молитва за избавление на пострадалите и за успокоение на душите на починалите. /БЛИЦ