Димитър Желязков – Митьо Очите е лежал в затвора, стар познайник на органите на реда, има много дълго досие, описано е в каква престъпна дейност е подозиран. Това заяви в ефира на bTV заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев. За част от тези неща е изтърпявал и наказание. Още в началото на тази година ГДБОП обяви, че наблюдава над 400 организирани престъпни групи, посочи заместник-министърът.
При всички положения в МВР разполагат с достатъчно информация за дейността на Очите. За конкретния случая обаче предварителна информация не е получавана за това, че две групи от криминалния контингент ще уреждат въпроси по този начин. Поводът бе определен като битов инцидент, посочи още Георгиев.

Първоначално започнал разговор между двете групи, разменени са удари, имало е физическа разправа, а след това се стигнало до стрелба с огнестрелни оръжия, припомни хронологията на случилото се преди дни Георгиев.  

По думите му поводът за стрелбата е търсене на сметка за възникналия по-рано конфликт за паркомясто. Той също бе категоричен, че не става дума за наркомясто, а за паркомясто.

Той посочи, че в МВР не е имало предварителна информация, че срещата между Очите и собственика на заведението Божидар Кузманов-Козела е с цел да се обсъжда т.нар. „такса спокойствие”. Заместникът на Румяна Бъчварова посочи, че не е имало 30-40 души, които са се движили въоръжени до зъби.

„Пристигали са по двама трима. Намерени са само три оръжия – 2 огнестрелни и един газов пистолет. Само едно от огнестрелните оръжия е законно, а чия собственост е ще се уточнява тепърва. Не е имало брадви, мачете, кирки или други подобни”, категоричен бе зам.-министър Цвятко Георгиев.

„Не бих казал, че полицията е слаба. МВР не може да възприема всеки слух и мълва, която се носи сред населението. Това не го е правила и ДС”, добави още той. Георгиев посочи, че ще бъде направена проверка на конкретни данни в полицията в Бургас и областта. Той увери, че тази проверка ще бъде извършена напълно безпристрастно.

Според заместник-министъра не може да се твърди, че Бургас е мутренски град.